Spanrol online bestellen

Spanrol en looprol online bestellen

Toets uw kenteken in om de span- en looprol voor uw auto te vinden:

Maak een keuze uit onze automerken:

Werking

De spanrol doet twee dingen. Het houdt de riem op spanning. En buigt de riem in een andere richting naar het volgende wiel. Dit kan een looprol zijn maar ook een dynamo, stuurbekrachtigingspomp of aircocompressor. De meeste spanrollen worden op spanning gehouden door een veer, sommige hebben zelfs een schokdemper die bewegingen opvangt. Een spanrol is in elk geval een belangrijk onderdeel. Het zorgt voor de juiste spanning. Te veel spanning en de lagers van alle draaiende delen hebben overmatige slijtage. Te weinig spanning en de riem kan slippen.

Multiriem

De multiriem heeft een belangrijke functie gekregen. Door de auto met steeds meer comfort uit te rusten is het aantal onderdelen dat meedraait met de riem gestegen.
Denk aan de airco compressor. Deze trekt hard aan de riem als hij aan staat. Maar ook de dynamo is in vermogen flink gestegen door alle elektronisch snufjes in de auto. De stuurbekrachtiging daarentegen is in veel gevallen elektrisch geworden waardoor die niet meer door een riem wordt aangedreven.

Distributieriem

De spanrol op de distributieriem kan variabel maar ook vast zijn. Een vaste wordt eenmalig afgesteld tijdens de montage van de riem. Een variabele houdt de spanning constant met het gas geven en loslaten. Het nadeel van een variabele is bij plotseling gas loslaten de spanning even wegvalt. Een versleten riem zou hierdoor kunnen verspringen met alle gevolgen van dien. Zodra de distributieriem zijn vervangingsinterval heeft bereikt, zal de spanrol samen met de looprol vervangen moeten worden.

Krukaspoelie

De krukaspoelie drijft niet alleen de riemen aan. Het heeft ook een dempende werking. Trillingen in het systeem worden opgevangen door de dempende laag tussen de metalen delen van de poelie. Dit voorkomt extra slijtage aan de krukaslagers, maar ook aan de draaiende delen van de Multi- en distributieriem.