Buitenspiegelglas asferisch of convex?

13/09/2020

Waarom zou je het spiegelglas van je auto vervangen?

Een spiegelglas kan op diverse manieren stuk gaan. Allereerst natuurlijk door schade. Valt het spiegelglas eruit of is er iemand tegenaan gereden? Dan is het logisch dat het glas in stukken breekt. Maar er is meer. Het spiegelglas kan verweert raken. Er komt dan lucht of vocht tussen het glas en de laag achter het glas. Dit kun je zien als een verkleuring van het glas. Meestal is dit het beste zichtbaar aan de randen.
In het laatste geval zal tijdens de APK keuring het spiegelglas beoordeeld worden op deze verkleuring. Zodra dit te veel oppervlakte beslaat zal het spiegelglas afgekeurd worden.

Wat is het verschil tussen een convex of asferisch spiegelglas?

De vorm van het spiegelglas bepaald de breedte van het beeld dat je achter je ziet.
Een vlak spiegelglas laat één op één zien zonder te vergroten of verkleinen. Dat is in veel gevallen niet ideaal. De dode hoek is hierdoor groot waardoor je mogelijk een andere weggebruiker over het hoofd ziet.
Door het spiegeloppervlak te vervormen kan een groter gebied zichtbaar worden wat de veiligheid kan vergroten.
Als je een bollend glas in de spiegel gebruikt noemt men dit convex. Echter heeft dit ook een nadeel. Doordat je meer ziet in een relatief klein oppervlak verkleind dit het beeld. Zo lijkt het voertuig achter je verder weg dan dat deze in werkelijk is.
Een andere oplossing is het spiegelglas vlak te laten. Op het uiterste stuk knikt het glas iets waardoor de dode hoek wat kleiner word. Zo zie je de werkelijke grootte van het verkeer achter je en toch is het kijkgebied groter. Dit glas is vaak te herkennen aan een lijntje wat van boven naar beneden loopt over het spiegelglas op de plaats waar het glas knikt. Deze oplossing noemt men een asferische spiegel.
Het nadeel hier kan zijn dat naarmate een auto dichterbij komt, het beeld vervormd als het zicht langs de knik-lijn komt.
Vaak is dit een kwestie van wennen.


Convex-spiegelglas
Ook een manier om convex aan te geven.