Blog

2 Oktober 2018

Hoe monteer je een buitenspiegel

De montage van een buitenspiegel kan variëren per automerk en type. Toch proberen we dit globaal uit één te zetten zodat u met deze uitleg en een beetje inzicht zelf een spiegel op uw auto kunt monteren.

Welk gedeelte van de buitenspiegel gaat u vervangen?

Een spiegel bestaat uit een SpiegelglasSpiegelkap en spiegelvoet.
Het spiegelglas is één van de kwetsbaarste onderdelen. Als deze breekt kan de rest vaak nog gebruikt worden.
De spiegelkap is het gedeelte wat doorgaans in de kleur van de auto gespoten word. Veel andere losse delen horen vaak bij de spiegelvoet en kunnen dan niet los geleverd worden.
De voet heeft vaak een aluminium frame waar de spiegeldelen op gemonteerd zitten. Zodra deze stuk gaat word doorgaans de gehele buitenspiegel vervangen.

Waar zit de spiegel gemonteerd?

De spiegel kan op het einde van de deur, net voorbij de deurruit,  gemonteerd zitten. Maar bij sommige modellen zit de spiegel op de deurplaat gemonteerd. Hoewel de werking ongeveer hetzelfde zal zijn is de benadering net anders.

Montage voor de deurruit

Als de buitenspiegel voor de deurruit gemonteerd zit dan maakt u eerst het driehoekplaatje los aan de binnenkant. Vaak zit deze met twee of drie drukkers vast die het driehoekje op zijn plaats houden.  Soms zit daar ook een luidspreker in gemonteerd. Maak in dat geval de stekker los van de speaker.
Nu is de spiegelbevestiging te zien. Bij een elektrisch bediende en/of verwarmde spiegel zult u hier een draad naar binnen zien komen. Gaat de draad direct zonder stekker achter het deurpaneel? Dan zal ook het paneel van de deur gedemonteerd moeten worden. Rond de greep en deur opener zitten vaak schroeven. verder is het paneel rondom met clips vast geklikt. Om het paneel en clips zonder beschadigingen te demonteren is er speciaal gereedschap.
Het deurpaneel eraf? Nu kunt u de elektrische kabel volgen tot de stekker en demonteer deze.
Maak nu de schroeven of bouten los van de voet van de spiegel. Pak de spiegel los van de auto en voer de kabel door het gat naar buiten.

 
 Montage voor de deurruit

Buitenspiegel montage op de deur

Als de spiegel op de deur gemonteerd zit dan is het bijna zeker dat het deurpaneel eraf moet. Alhoewel het zou kunnen dat de bevestiging langs buiten geschroefd zit zal de elektrische kabel toch langs binnen los gemaakt moeten worden.

 
 Montage op de deur