Hoe monteer ik zelf hulpveren

24-11-2018

Snelle links

Iedereen die met een caravan op vakantie gaat, maar ook zware belading of de dakdragers of dakkoffer volgeladen heeft, kent het probleem: de auto zakt te ver door zijn veren. Zeker over drempels en een slechte weg is dit merkbaar. De trekhaak kan zelfs tegen het wegdek slaan. Voor dit probleem zijn hulpveren de perfecte oplossing. Niet alleen zakt de auto minder diep in met belading, de auto is beter bestuurbaar en stabieler. Het rijcomfort maar ook de veiligheid is beter als u beladen rijdt met hulpveren.
Het bijkomend voordeel is dat leeg rijden geen overlast geeft. De hulpveren doen nauwelijks iets met een lege auto. De hulpveren hoeft u dus niet te demonteren als de vakantie weer voorbij is.

Wat zijn hulpveren?

Hulpveren zijn extra veren die in combinatie met de originele veer geplaatst worden met als doel de carrosserie van de auto minder diep te laten inveren. De veren zijn gemaakt van een speciale metaalsoort dat het mogelijk maakt constant terug in de oorspronkelijke positie te komen. Dit heeft als gevolg dat tijdens het inveren de veer de auto terug omhoog duwt. Naarmate de auto dieper inveert gaat de veer harder duwen. Zo komt de auto hoger te staan onder zware belading.

Waar de ruimte het niet toelaat voor een hulpveer, is een veer ontwikkeld die de originele veer vervangt met dezelfde eigenschappen als die van een hulpveer. De oude veer wordt in dit geval gedemonteerd en vervangen door een verbeterd exemplaar.

Wanneer hulpveren monteren?

De ene auto heeft meer last van te ver doorzakken dan de andere. Maar in feite heeft elke auto die tegen zijn maximale laadvermogen zit last van de negatieve gevolgen.

De meest voorkomende klachten zijn:
  • Te ver doorveren
  • Het wegdek raken met bijvoorbeeld drempels
  • Vaag stuurgedrag
  • Meer last van spoorvorming
  • Grotere vermoeidheid op langere afstanden
  • Sneller slijten van onderdelen aan wielophanging

Gezien de hoeveelheid problemen die rijden zonder hulpveren oplevert is de aanschaf ervan een investering die zich op termijn terug verdient. Om nog niet te spreken over het rijcomfort en verminderde vermoeidheid.
Dus kunt u eenvoudig stellen dat wanneer u last heeft van bovenstaande punten, hulpveren monteren de beste oplossing is.


Hoe monteer ik hulpveren?

In veel gevallen hoeft er weinig tot niets gedemonteerd worden. Door de auto op te krikken komt de vering in de uiterste stand waardoor er ruimte ontstaat om de hulpveer in de originele veer te draaien. Vervolgens kunnen de meegeleverde schotels gemonteerd worden, auto laten zakken en klaar.
Nu is dit natuurlijk het gunstigste geval. Soms moet de onderste bevestiging van de schokbreker los gemaakt worden zodat de veer iets verder uitgeveerd kan worden. In dat geval moet goed gelet worden dat bijvoorbeeld de remslangen niet strak komen te staan.
Dan zijn er ook nog achterassen met een McPherson systeem. Hierbij zit de veer om de schokbreker op een veerschotel. Om deze veren te vervangen moet de gehele schokdemper gedemonteerd worden. Tevens is een veerklem nodig om de spanning op te vangen zodat de bovenste veerschotel los gedraaid kan worden. Zonder deze klem zou de spanning in één keer vrij komen.

Hulpveren zelf monteren: kan dat?

Iedereen met een beetje kennis van het onderstel van de auto en wat technisch inzicht kan zelf een set hulpveren monteren. Zo bespaar je flink op de montagekosten die je anders aan de garage zou betalen.
Bij elke hulpverenset die EasyCarParts levert zit een montagehandleiding meegeleverd.
om op voorhand te weten wat u te wachten staat hebben we voor de meest voorkomende hulpveersets een montagehandleiding online staan.

Kijk naar twee leuk filmpjes op de website van MAD over de montage van hulpveren.

Waarom heeft u hulpveren nodig?Waarom hulpveren?

Twijfelt u nog? Kijk eens naar het artikel Hulpveren heel verstandig op de website van campingtrend.
Hier is een film te zien over het voordeel van hulpveren.

Wat kosten hulpveren?

Bent u nieuwsgierig geworden wat hulpveren voor uw auto kosten?
Vul hieronder uw kenteken in om direct de mogelijkheden te vinden.

Montage van Hulpveren op een Ford TransitTestrit met MAD HulpverenBus of camperAanhanger of caravanPick-upFietsendrager op de trekhaak