Hoe werkt een gloeibougie met druksensor

09-01-2020

Waarom een druksensor op een gloeibougie?

Een gloeibougie met druksensor (PSG-gloeibougie) heeft een een warmte-element dat bewegelijk is. De druk die tijdens de verbranding ontstaat, de compressiedruk, drukt de stift omhoog. In de kop van de gloeibougie zit een meetinstrument dat de beweging van de stift meet. Simpel gezegd zet de sensor druk om naar een elektrisch signaal. Dit signaal wordt doorgegeven aan de inspuitcomputer. Het meetbereik van de sensor is doorgaans 0 – 200 bar.
Met deze wetenschap kan de ECU beter bepalen of de verbrandingsdruk, en daarmee de temperatuur, binnen de toleranties valt. Bij een te hoge druk zal de stikstofoxiden waarde (NOx), in de uitlaatgassen, te hoog worden. En dat is weer slecht voor het milieu en onze gezondheid.

De computer kan mede met deze druksensor aanpassingen doen aan:
  • Turbodruk
  • EGR-werking
  • Ontstekingstijdstip


Hoe kan ik zien of mijn auto een druksensor op de gloeibougies heeft?

Niet elke auto met een dieselmotor heeft een druksensor in de gloeibougies. Auto's met een druksensor is een trend die je de laatste jaren zit opkomen. Vooral bij het downsizen van motoren. Dat zijn motoren met een lage motorinhoud (CC's), maar met het vermogen van een zware motor.
Meestal is er maar één cilinder uitgevoerd met een gloeibougie-druksensor. De reden hiervoor is de kostprijs van de sensor. De prijs van een gloeibougie met druksensor is een factor 6 tot 10 keer de prijs van een gloeibougie zonder druksensor.
Om te zien of uw auto een gloeibougie met druksensor heeft kijkt u boven op de motor waar de gloeibougies de cilinderkop in gaan. Het bovenste gedeelte steekt boven de motor uit. De kop met een verdikking heeft de druksensor in zich.


Gloeibougie met druksensor
Gloeibougie met druksensor
Gloeibougie zonder druksensor
Gloeibougie zonder druksensor