Ruitenwissers uit de voordeelwinkel - goedkoop of duurkoop

02-01-2019

Spreekwoorden en gezegdes zijn vaak gebaseerd op eeuwenoude aan den lijve ondervonden ervaringen. Goedkoop is vaak duurkoop is daarop zeker geen uitzondering maar gaat dat ook op voor auto-onderdelen en in dit geval, meer in het bijzonder, voor ruitenwissers. Alle waren naar zijn geld zegt iets over de prijs en kwaliteitsverhoudingen van goederen. Ruitenwissers zijn onderhevig aan slijtage en moeten dien ten gevolge dan ook met regelmaat worden vervangen. De vraag is of buiten de frequentie in gebruik, de weersomstandigheden, ook de aankooprijs en daarmede de kwaliteit daarop van invloed kan zijn. Rubber slijt! Maar maakt het verschil in materiaal en productie, en daarmee dus ook verschil in aankoopprijs, ook verschil in de levensduur/duurzaamheid van de ruitenwissers als zijnde auto-onderdeel?

Wat u moet weten over ruitenwissers

In dit artikel nemen we een paar wapenfeiten betreffende de ruitenwissers in ogenschouw. Deze ruitenwissers-weetjes maken de ene niet zozeer beter dan de andere maar het helpt u wellicht om een juiste keuze te maken waarbij u niet voorbij gaat aan specifieke wensen. Niet naar behorend functionerende ruitenwissers bezorgen u niet alleen overlast en kosten maar er kunnen ook gevaarlijke, ongewenste situaties door ontstaan. De mate van slijtagegevoeligheid is nu eenmaal van invloed op de frequentie van de noodzaak tot vervanging waardoor u vaker onveilig aan het verkeer deelneemt. En we helpen u juist zo lang mogelijk, zo veilig mogelijk op weg!

Verschillen tussen goedkope en merkruitenwissers

Op het eerste zicht is het verschil niet gemakkelijk waarneembaar. Vormgeving en opbouw zijn vrijwel identiek. Het verschil zit hem in de kwaliteit van de kunststof, de hardheid van het plastic. Die is bij het iets duurdere merkproduct vele malen beter dan bij de goedkopere variant hierop. Kwaliteit is ook bepalend voor de levensduur en ondanks dat het product harder, steviger is, is het ook flexibeler waardoor het blad van de ruitenwisser beter mee kan bewegen, de structuur van de ruit kan volgen. De betere kunststofsoorten zijn ook beter bestand tegen invloeden van buitenaf zoals bijvoorbeeld steenslag. Verdiep u ook eens in de discussie op de consumentenbond website over de kwaliteit van de diverse ruitenwissers.

Het blad zelf maakt het grootste verschil. De producenten van merk-ruitenwissers maken gebruik van natuurlijk rubber. De nagemaakte versies zijn vervaardigd uit synthetisch rubber en dat is minder goed bestand tegen de weersinvloeden. Een ruitenwisser, iedere ruitenwisser droogt in de warme zon en wordt hard in de vrieskou. Toch is natuurlijk rubber beter bestand tegen deze natuurverschijnselen waardoor de levensduur, duurzaamheid aanzienlijk wordt verlengd.
Een ieder zal begrijpen dat, ongeacht het merk, wijze van opbouw of van fabricage, de werking van de ruitenwisser ook afhankelijk is van een schone ruit. Vuil van de weg, insecten, sporen van weersomstandigheden en andere oneffenheden hechten zich aan de ruit. Dat beperkt niet uitsluitend de effecten van het wissen maar zijn mede bepalend voor slijtage van het rubber, de duurzaamheid van de wissers. Het regelmatig grondig reinigen van uw autoruiten is dus van belang!

Een autoruit lijkt dan misschien wel een onaantastbaar hard stuk glas maar het heeft een zekere kwetsbaarheid. Versleten ruitenwissers laten onvermijdelijke invasieve sporen na. Er is niets slechter voor de ruit dan het gebruik maken van versleten ruitenwissers! Gedurende de gebruikersperiode komen er krassen/krasjes op autoruiten, dat is inherent aan het gebruik. Maar een versleten ruitenwissen zorgt voor nog meer schade buiten de gebruikelijk gebruikers-sporen. Die schade beperkt zich niet tot uitsluitend minder goed wissen. Onder invloed van de UV stralen van de zon word het rubber harder en dat heeft extra minuscule beschadigingen tot gevolg. Met alle mogelijke kwalijke gevolgen van dien. Want realiseert u zich alstublieft ook dat op een dermate zwaar beschadigde ruit de beste wissers nog een slecht wisresultaat hebben. Neem eens een kijkje bij deze ruitenwissertest op de ADAC site.

Ruitenwisser blog


Ruitenwissers van de Action

Het goedkope winkelketen fenomeen Action levert, evenals een aantal anderen, goedkope ruitenwissers. Dat lijkt voor de kleinere beurs op het eerste oog een voordelige oplossing maar maak wel een bewuste keuze. Hou daarbij in het achterhoofd dat voor deze ruitenwissers de voorafgaande informatie van belang is en zie dit artikel over Action ruitenwissers op klacht.nl.

Ruitenwissers van de Gamma en Praxis

Omdat onze informatiebronnen nagenoeg onuitputtelijk zijn nemen we de Gamma en Praxis nog maar eens even als ander voorbeeld. Prima bouwmarkten maar hun expertise omvat geen auto-onderdelen. Ze deden echter een dappere poging tot onderscheiding van de ware goedkope winkelketens door zich onder andere op het merk Bosch te richten. Maar bijzonder genoeg verschillen de aldaar te koop aangeboden ruitenwissers van het merk Bosch toch nog relevant met die door de gespecialiseerde verkooppunten van auto-onderdelen onder dezelfde merknaam aangeboden ruitenwissers. Gamma en Praxis verkopen Bosch ruitenwissers die zijn verpakt in een blisterverpakking, de gerenommeerde auto-onderdelen leverancier levert ze in een kartonnen versie van de verpakking. Nu zal de verpakking op zich u weinig kunnen schelen maar ook de artikelnummers wijken af waardoor wij ons zeer de vraag durven stellen of het hier dezelfde kwaliteit betreft als de Bosch ruitenwissers die men via de erkende autogarages, auto-onderdelen winkels en/of gespecialiseerde webshops worden verkocht.

Hoge korting bij EasyCarParts: klein prijsverschil, groot kwaliteitsverschil.

EasyCarParts is zo’n erkende en gespecialiseerde webshop die de originele producten van de grote merken aanbiedt. In het uitgebreide assortiment vindt u de ruitenwissers van BoschSWF en Valeo. Dus alle drie de merkenproducten afkomstig van de producenten die ook de productie van de origineel bijgeleverde ruitenwissers produceren voor de meeste automerkenfabrikanten. Bovendien levert EasyCarParts naast kwaliteit ook tegen een hoge online korting waardoor het prijsverschil kleiner wordt maar het kwaliteitsverschil onverminderd hoog blijft! Ze hebben oog voor detail, zijn een vraagbaak voor de verantwoordelijke automobilist en daar waar mogelijk waken ze ook over uw portemonnee. Maar niet ten kosten van alles, want bovenal helpen ze u zo veilig mogelijk op weg! Dat is niet alleen hun werk maar tevens ook hun missie.

Mocht u nu nog behoefte hebben aan nadere informatie kunt u altijd ook de navolgende ervaringen er nog eens op naslaan.
Praxis: op klacht.nl
Praxis en Action: op tweakers.net