Blog

Wat betekent OE / OEM / OES?

2 Juni 2017

Bij aankoop van auto-onderdelen zijn er vele fabrikanten te vinden. Een aantal hiervan kunnen de afkortingen OE, OEM en OES, OE gebruiken. Wat betekenen dat nu eigenlijk?

OE = Original Equipment,
OEM = Original Equipment Manufacturer
OES = Original Equipment Supplied
Simpel gezegd betekenen ze allemaal het zelfde. Vanaf nu praten we in dit bericht enkel nog over OEM.

In tegenstelling van wat veel automerken/dealers beweren, dat alleen zij de originele onderdelen van dat merk kunnen leveren, zijn het juiste de merken die OEM leverancier zijn die de originele delen leveren.
Het enige verschil zit hem in de verpakking. Koopt u bij een autodealer een onderdeel, dan kunt u een doos verwachten waar het automerk op gedrukt staat. Dit zelfde onderdeel koopt u ook in de verpakking van de OEM fabrikant.
Zo koopt u een koplamp van Hella, Valeo, Magneti Marelli, etc.
Een wiellager van SKF of FAG. En een remblok van Bosch of ATÉ.
Etc, etc.

Hoe werkt dat dan in een auto fabriek?

Een autofabrikant zet de auto in elkaar, hij assembleert de auto. De onderdelen die de autofabrikant zelf ontwikkelen en produceren zijn de ijzeren delen van de carrosserie. De auto fabrikant is wel de opdrachtgever aan toeleveranciers (OEM fabrikant). Deze ontwikkelen in samenwerking met de autofabrikant de onderdelen. Per automodel kunnen verschillende toeleveranciers gebruikt worden. Zelfs voor het zelfde onderdeel. Zo kan een remsysteem of koplamp door twee of meer toeleveranciers geleverd worden. Dit maakt het onderdelen opzoeken, voor de after-market, dan ook zo complex.

Auto-onderdelen kopen

Een onderdeel dat u bij de dealer koopt, komt dus van een OEM fabrikant. Enkel de doos heeft de naam en logo van de autofabrikant. Zelfs het onderdeel zelf kan het logo hebben van de autofabrikant. Bij het zelfde onderdeel rechtstreeks geleverd vanuit een OEM-leverancier, zal dit logo door de OEM-fabrikant eruit gehaald zijn.

CLEPA

De vereniging van toeleveranciers Clepa brengt ruim 100 van 's werelds meest vooraanstaande OEM-leveranciers voor auto-onderdelen samen.
Meer info over Clepa: http://clepa.eu/