Zelf de motorolie verversen van je auto
15-11-2019Motorolie is een cruciaal onderdeel van jouw auto. Veel autobezitters zien het over het hoofd: motorolie is geen vast of duidelijk herkenbaar onderdeel zoals een motorblok, een wiel of een
remschijf. Toch zorgt
motorolie net zo goed als deze andere onderdelen dat jouw auto vooruit gaat en zichzelf niet in de vernieling draait. Om je auto als een zonnetje te laten draaien is het van belang dat de olie in het motorblok regelmatig ververst wordt. Veel mensen gaan daarvoor naar de garage. maar het is uitstekend mogelijk om zelf thuis de olie van je voertuig te verversen. Het is hierbij van belang dat je weet welke olie jouw auto nodig heeft, hoe je de oude olie uit je auto laat stromen en de nieuwe erin aanbrengt, en hoe je de verversing goed afrond. Tegen een veel lager tarief dan wanneer je een ritje naar de garage maakt, kan je zo zelf een van de belangrijkste soorten
onderhoud aan je auto uitvoeren. Lees hier hoe je correct de motorolie van jouw auto vervangt.
Wat is de functie van motorolie eigenlijk?
Je automotor bevat van binnen een serie zuigers en cilinders . Telkens als er benzine in een cilinder wordt ingespoten, verbrandt die benzine met een knal, en zorgt zo voor de beweging van de zuiger. Die wordt overgebracht op de krukas en zorgt voor het draaien van je wielen. Je kan je voorstellen dat dit proces van verbranding en snelle beweging veel wrijving met zich meebrengt. Je motor zou dan ook ontzettend snel slijten als er geen motorolie aan werd toegevoegd. Die olie leidt de verbranding in je motor op meerdere manieren in goede banen.
Lees onze blog over de
werking van de motor.
- De olie vermindert de wrijving tussen de bewegende onderdelen.
- Motorolie neemt een groot deel van de warmte van het verbrandingsproces op, zodat de temperatuur van je motor lager blijft.
- Olie vormt een een oliefilm tussen de bewegende en stilstaande onderdelen. Hierdoor slijten deze delen minimaal waardoor een langere levensduur en meer kilometers gereden kan worden zonder overmatige slijtage. Olie zorgt zo dat je auto zijn volledige vermogen kan bereiken.
- Ook vuil, metaaldeeltjes, en resten van de verbranding worden in de motorolie opgenomen. Dat is de belangrijkste reden dat motorolie steeds minder zuiver wordt. Op een gegeven moment is de olie zo vervuild dat hij zijn belangrijke taken niet meer goed kan uitvoeren. Voordat het zover is, is het tijd om de olie te vervangen door nieuwe schone motorolie.
Om de hoeveel tijd moet je de motorolie vervangen
Dat verschilt per auto en hangt ook af van het type gebruik. Vroeger was het zo dat je de olie in de motor na elke 15.000 kilometer vervangt. Soms zelfs 10.000 km. Tegenwoordig met de moderne motoren is 40.000km geen uitzondering meer. Als je kleine stukken rijdt dan komt er relatief veel vocht in je motorolie terecht, waardoor die zijn speciale gunstige eigenschappen eerder verliest. Het kan verstandiger zijn om n dat geval eerder de olie te verversen. Sommige mensen verversen één keer per jaar de motorolie, ongeacht het aantal kilometers.
Hoe vervang je de olie van je auto
Als je zelf dit klusje gaat uitvoeren, dan vervang je de motorolie in je auto in zijn geheel door nieuwe verse motorolie. Ook is het dan sterk aan te raden om je oliefilter te vervangen. Dit is een onderdeel van je auto dat de ergste vervuilingen uit je olie wegvangt en opslaat. Schone motorolie in een auto met een vuil oliefilter gieten betekent dat de nieuwe olie veel sneller onzuiver wordt.
- Om je motorolie te vervangen heb je behalve nieuwe motorolie en een nieuw oliefilter een emmer of opvangbak nodig die onder je auto past.
- Je kunt je auto eventueel opkrikken om het klusje een stuk makkelijker te maken.
- Aan de voorkant van je auto bevindt zich de aftapplug die met bouten vastzit. Je kunt deze bouten met een sleutel losdraaien en dan de plug eruit trekken.
- De olie loopt op dat moment uit je auto. Probeer hem zo goed mogelijk op te vangen in de emmer of een speciale lage opvangbak - gebruikte motorolie is een smerig goedje.
- Als de olie eruit gestroomd is, laat dan het carter nog even leegdruppelen. Dan draai je de aftapplug, met een nieuwe afdichtring, weer op zijn plek, en zet je hem vast met een passende sleutel. Het is ook geen overbodige luxe om deze plug eens in de zoveel tijd te vervangen.
- Onder de motorkap zit het oliefilter, dat je met gemak eruit kunt halen en vervangen door een nieuw exemplaar. Smeer de aansluiting van het nieuwe filter in met wat verse olie.
- Onder de motorkap zit ook de vuldop voor het oliecarter. Deze kan je herkennen, doordat er het typische symbooltje van een ouderwetse oliekan op staat. Vul hierlangs de door de fabrikant aangegeven hoeveelheid motorolie. Doe dat, draai de vuldop weer op zijn plek en laat de motor even lopen tot het olielampje op het dashboard uit is.
- Om te testen of er voldoende olie in de motor zit, controleer je het oliepeil met de peilstok. Je kunt nu eventueel nog olie bijvullen. Wees voorzichtig dat je niet teveel olie in de motor giet - dit is er erg moeilijk weer uit te halen.
Wat voor soort olie heb je nodig
Wat wel een uitdaging kan zijn, is te bepalen welke soort motorolie het beste is voor jouw auto. Je kunt de aanduidingen op de verpakking ervan gebruiken als indicatie. Daarop zie je onder andere de volgende gegevens.
- Aanduidingen als “5W30” zeggen bijvoorbeeld iets over de viscositeit, de stroperigheid. Dit is van belang als je in koude of juist warme omstandigheden een efficiënte smering van je motor wilt.
- De ACEA-classificatie geeft aan voor wat voor type auto motorolie bedoeld is.
- ACEA type A is geschikt voor benzine- en LPG motoren.
- Type B is bedoeld voor dieselmotoren in lichte voertuigen.
- Type C is geschikt voor alle soorten voertuigen met een katalysator.
- En type E is bedoeld voor tractoren en andere zware bedrijfsvoertuigen.
Achter deze aanduiding staat ook vaak een cijfer: hoe hoger dit cijfer is, hoe hoger de kwaliteit van deze olie is.
- De API-aanduiding geeft aan of de olie bedoeld is voor benzinemotoren (S) of dieselmotoren (C). Ook hierachter staat een aanduiding (dit keer een letter) die aangeeft wat de kwaliteit van de olie is.